https://academica-vum.com

Академика лого Academica logo

Първият във Варна Център за защитена заетост

За съжаление, живеем в реалност, в която все още не сме се освободили напълно  от предубежденията към хората с увреждания. А те са не по-малко работоспособни, талантливи, добросъвестни и добри професионалисти от нас – нещо повече, ако им се даде шанс, вършат работата си с много любов и желание.

Именно това доказаха младите хора от Център за младежка заетост „Кредо“, които вече 6 месеца работят в новото бистро „Академика“ във Варна. Изграждането му е етап от реализиране на социален проект, иницииран от Висше училище по мениджмънт и Международен колеж, една от целите на който е подобряване на информираността и възприятията на обществото за възможностите на хората с увреждания и преодоляване на негативните стереотипи.

Разположено в центъра на морската столица, бистрото вече половин година осигурява на своите посетители здравословно хранене и разнообразие от услуги, които допринасят за устойчив начин на живот.

Нещо повече – мисията на „Академика – ВУМ“ е да осигури защитена заетост на лица, които имат ограничен достъп до пазара на труда. Идеята е реализирана с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания чрез Програма за създаване на центрове за защитена заетост.

Петнадесетте младежи свикват бързо с работата в областта на кулинарията и ресторантьорството и се грижат с внимание и желание за всички посетители на бистрото под ръководството на своите ментори и наставници. Специалисти в различни области работят с тях, за да могат да им предоставят оптимална възможност за реализация на потенциала им, както и да повишат качеството им на живот и развитие и да трупат опит в социална среда.

Освен социалната ангажираност и осигуряването на работни възможности за пълноценно участие на хора в неравностойно положение, в основата на концепцията са екосъобразното потребление на ресурси, устойчивия начин на живот, здравословното хранене и цялостното устойчиво присъствие в обществения живот.

За изминалите месеци на работа Висше училище по мениджмънт за пореден път доказа, че е един от водещите доставчици на образователни услуги във Варна, като предостави на всички лица от целевата група успешни възможности за професионално обучение в областта на кулинарията, обучение по чужд език и т.нар. „меки“ умения – личностни качества и умения, които всеки, който работи в екип трябва да притежава.

Освен приготвянето и продажбата на храна и административните услуги, бизнес-моделът възлага на създадения екип разнообразни функции като отговаряне за различни помещения, възлагане на отговорности, маркетинг, отглеждане на билки и подправки в градски условия, грижа и обслужване на клиенти, сервиране и ресторантьорство – сфери, в които Висше училище по мениджмънт отдавна се е доказало като име в индустрията на бизнеса, хотелиерството и ресторантьорството.